EGREMONT

The extension of this single bedroom bungalow was commissioned by the client to be a gradual process that evolves over two separate stages to work with their budget. The work drawn up by our designers entailed two sets of plans: a single storey rear extension followed by a loft conversion with a rear dormer.

Working closely with our clients, we endeavoured to improve the ground floor circulation alongside delivering the desired open plan kitchen diner and a separate utility room with the proposed extension. The relationship between the existing rooms felt detached and stagnant- it lacked fluidity.
The original kitchen and dining rooms, although adjacent one another, were separated by a long corridor, requiring our clients to travel past their bathroom when serving meals. With the addition of a rear extension, our designers were able to offer free-flowing movement, improved light and an additional front facing bedroom through the spatial reconfiguration of the floor plan.

The project relocated the living room to the rear to allow the space to flow into the kitchen diner, the now vacant living room provides potential for a secondary bedroom.

A glass atrium and French doors secure the structures relationship with the garden through the introduction of more natural light and better views; in turn, bringing the outside, inside.
The second segment of this project involved a design for a loft conversion, which converts this bungalow into a two-storey home. A rear dormer creates space for a master bedroom and ensuite, whilst a smaller bedroom can be found in the confines of the sloped roof.

project summary

Project Type: Private Home
Service: Design for a single storey rear extension and a separate loft conversion
Location: Maidstone, Kent
Estimated Market Value: £335,000
Existing property: 2 bedrooms, 1 bathroom, semi-detached