KINGS

The design of this single-storey rear extension carefully balances modernity with the traditional Tudor style of this late twentieth-century-built house. The proposed works create a dwelling that accommodates the client’s desire for an improved hosting and living area, whilst remaining respectful to the traditional design.

Alongside the sensitivity of the façade, which implored fewer windows, the light was considered another key element within this project. Our client had fallen in love with a set of patio doors upon a visit to a French Chalet; the addition of the central sliding doors and the roof lights allow daylight to seep further into the home.

The design transforms the garden into a full, open space with cascading steps that create a natural flow between the home and its garden, establishing a consistent relationship throughout. The canopy design, developed by extending the roof the full length of the building, amplifies the opportunity for indoor/ outdoor living with a seating area located just outside of the double doors.

project summary

Project Type: Private Home
Service: Design for a single-storey rear extension
Location: Ashford, Kent
Estimated Market Value: £431,000
Existing property: Built in 1997, detached